Od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027. Nowe kryteria stanowią 265% kryterium ustawowego uprawniającego do świadczeń w pomocy społecznej i wynoszą odpowiednio:
– dla osoby samotnie gospodarującej – 2 056,40 zł
– dla osoby w rodzinie – 1 590,00 zł
Na Podprogram 2023 przewidziane jest 18 produktów:
- artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy)
- artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna)
- artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ,
- artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju)
- cukry (cukier biały)
- tłuszcze (olej rzepakowy)
- dania gotowe (fasolka po bretońsku)
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach FEPŻ NIEODPŁATNIE.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Warsztaty dla odbiorców pomocy żywnościowej są obowiązkowym elementem programu.
Działania realizowane przez Caritas Kielecką na rzecz podopiecznych (OPL).
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności;
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.